Aktuality
- 27. 2. 2023
Onemocnění ledvin je velmi nebezpečné, protože většinou vůbec nebolí...
S blížícím se Světovým dnem ledvin, který si letos připomínáme ve čtvrtek 9. března, jsme se zeptali odborníka na chronické onemocnění ledvin, pana profesora MUDr. Vladimíra Teplana, DrSc., z Polikliniky Modřany, proč by lidé neměli zapomínat na prevenci a jak si například upravit jídelníček.
Již téměř deset let pečuje na Poliklinice Modřany o pacienty s chronickým onemocněním ledvin profesor MUDr. Vladimír Teplan, DrSc., který využívá zejména při léčbě starších lidí modifikovanou nízkoproteinovou dietu doplněnou ketoanalogy esenciálních aminokyselin.
Kolik lidí podle vašeho odhadu ohrožuje v České republice v současnosti chronické onemocnění ledvin?
Podle řady lékařských studií má cca 10–15 % dospělé populace chronické onemocnění ledvin. V České republice to tedy znamená více než milion osob, které mají s největší pravděpodobností významně sníženou funkci ledvin.
Co je příčinou tohoto závažného stavu?
V souvislosti s rostoucím výskytem onemocnění ledvin poukazují odborníci a lékaři zejména na dva hlavní důvody – výskyt diabetu a obezity. V souvislosti s demografickým vývojem obyvatel České republiky zaznamenáváme také na naší Poliklinice Modřany stále více lidí a zejména seniorů, kteří trpí chronickým onemocněním ledvin.
Proč jsou pro nás vlastně ledviny tak důležité?
Ledviny jsou pro člověka stejně nezbytné, jako například srdce nebo plíce. Odstraňují totiž různé odpadní látky, které se v těle tvoří při zpracovávání potravy nebo při práci svalů, odstraňují přebytečnou vodu, kterou přefiltrují do moči. Ledviny mají také další významné funkce – například regulaci krevního tlaku a udržování minerálů v rovnováze.
Jak je důležité včas odhalit onemocnění ledvin?
Onemocnění ledvin je svým způsobem velmi nebezpečné, protože ledviny většinou pacienty vůbec nebolí a téměř polovina lidí o onemocnění svých ledvin vůbec neví, dokud je nějaký akutní problém nedonutí nastoupit léčbu v nemocnici. Prevence je tedy základem úspěšné léčby i u onemocnění ledvin.
Je možné říci, jak je vůbec léčba onemocnění ledvin náročná?
Přestože se jednotlivé dialyzační technologie stále vyvíjejí a dochází tak k častější indikaci k transplantaci ledvin i u starších lidí, řada z nich přesto nemůže být ze zdravotních důvodů zařazena do dialyzačně-transplantačního programu. Cílem léčebného programu na Poliklinice Modřany je stabilizovat ledvinovou funkci do takové míry, aby starší pacienti nemuseli dialýzu vůbec podstoupit.
Dá se zlepšit funkce ledvin například změnou jídelníčku?
Naše konzervativní léčba chronického onemocnění ledvin vychází ze speciálního nutričního programu s ketoanalogy esenciálních aminokyselin. Obecně lze říci, že pro podporu správné funkce ledvin je důležité se zaměřit hlavně na teplé zeleninové pokrmy a čerstvé ovoce. Kromě toho bych doporučoval omezit množství soli v podávaných pokrmech. Z jídelníčku bych také zcela vyškrtnul potraviny jako párky, sušené maso nebo klobásy a pochutiny typu brambůrky.
Děkujeme za rozhovor.